Sunday, November 1, 2015

Argumenten met betrekking tot Religie: De wil van God.8.























De wil van God.8.

Stelling: God is almachtig. God is alwetend. God beslist over leven en dood, hemel en aarde. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Er is één boodschap (de juiste), één profeet, één absolute wil van God. Alles is de wil van God. Bekende uitspraken. Weten wij werkelijk wat God wil? Waarom zijn er zoveel religies en stromingen? Waarom zoveel boodschappers? Waarom gebeurt de wil van God niet gewoon automatisch? Waarom moeten wij zelf discipline tonen? Heeft God in alles een wil? Een aantal valide vragen. Onderzoek naar deze vragen toont aan dat wij geen kennis hebben van de wil van God. Vanuit sociaal maatschappelijke motieven claimen wij deze kennis. Het is de mens die continu de wil van God opnieuw uitvind en in de praktijk brengt.

Op individuele basis weten we nooit van te voren wat God wilt. Toch is dat niet helemaal waar zou je denken. Als iemand een ongeluk krijgt, is dat onvoorspelbaar. Echter je weet vaak ver van de te voren, dat je aan kanker zult overlijden. Soms is God voorspelbaar, soms niet, zou je denken. Bekijk het grotere geheel. Je weet niet van te voren of jij als persoon, een goed mens, een gelukkig leven zal lijden met een mooi einde, dan wel een ongelukkig leven met een tragisch einde, dan wel iets er tussen in. Of een combinatie van. Waarom moest persoon X sterven aan kanker? Persoon X was een goed mens, met kinderen die van hem hielden. Toch heeft God besloten, een paar jaar terug, hem tot zich te nemen. De kanker was onverwachts. Vanaf die datum, is de hele lijdensweg Gods wil geworden, ondoorgrondelijk, maar zeker met een betekenis.
Wij als mensen hebben moeite willekeur te accepteren. Vanuit ons sociale wezen, zijn we gewend aan rechtvaardige wetten en gedrag. Het is niet te accepteren dat bepaalde personen, of wij zelf, bepaalde zaken overkomen. Zie ook de tekst over controle. Om angst buiten de deur te houden, en om één aansluitende verklaring van het universum te hebben pogen we dat gene wat buiten onze controle ligt, via een Godheid, alsnog onder controle te brengen. Door de eeuwen heen interpreteren wij het goede en het kwade, geluk en pech, alle significante gebeurtenissen die ons overkomen, als de wil van God. Achteraf. Op individuele basis kennen wij Gods wil niet.

Take 2. Op maatschappelijke basis weten we nooit van te voren wat God wilt. Toch is dat alsnog niet helemaal waar zou je denken. De profeet weet immers de wil van God, of een gedeelte hiervan. Dus kennen wij Gods wil, zou je denken. Bekijk het in het grotere geheel. Als je door de geschiedenis van het een religie heen bladert, zijn er vele profeten, heiligen en verkondigers geweest, en met hun vele versies van de wil van God. God weet alles. God ziet het resultaat. God ziet dat de mens door de eeuwen heen verschillende wilsverklaringen van hem verkondigd, een tijdje volgt, om hierna een andere versie te volgen. God weet dat de ene groep het ene volgt, de andere iets anders. Je kunt je nu afvragen: bedenkt God zich zo vaak? Waarom vertelt God de ene groep mensen dit, de ander dat. De ene profeet het moet zo, de andere het moet zus. Is het nu echt zo dat al die verschillende verklaringen de wil van God zijn? Verteld God ons wellicht iets met een bepaald doel, en geeft nooit zijn echte wil door?
Zie de tekst over arbitraire regels. De mens is een wezen met bewustzijn. Dit bewustzijn wordt voornamelijk gevormd onder de invloed van lokale factoren. Geconfronteerd met religie zal dit bewustzijn een eigentijdse lokale interpretatie aanhangen, dan wel creëren. Deze nieuwe versies zullen door de eeuwen heen telkens geëvalueerd worden door een volgende generatie. Elke versie wordt uitgebreid, opnieuw bekrachtigd, gewijzigd dan wel afgewezen. Er zijn toevoegingen en verwijderingen. Daarom zijn er door de eeuwen heen vele profeten geweest, maar ook verkondigers met minder aanzien, heiligen, priesters, en zelf individuen die de status van charlatan of cultleider krijgen. Hun versie wordt geheel afgewezen. Vanuit lokale factoren ontstaan vanzelf verschillende religies en verschillende stromingen per religie. De wil van God is een creatie van de mens, en wijzigt met de evolutie van mens en maatschappij.
Bekijk het ook als volgt. Gezien het feit dat de ene versie van een religie de andere na verloop van tijd vervangt, en versies worden afgewezen en gewijzigd, kun je stellen dat een deel van die wil van God, de wil van de mens is. Iemand moet het fout hebben gehad. God is onfeilbaar. Dus de mens is in ieder geval ook zelf bezig geweest met de creatie van Gods wil. Daarnaast zien we dat bepalen onderdelen en regels van religies meer een keuze van de mens lijken in verband met sociale sturing (denk aan de belangen strijd tussen machthebber en onderdaan).
Je kunt nu stellen dat we de wil van God niet weten. In ieder geval niet volledig. Een belangrijk deel, zo niet alles, is een de creatie van de mens. Natuurlijk kun je aangeven dat jouw versie van jouw religie, de juiste is. En dat de verkondigers van deze versie, de echte profeten zijn, die in communicatie stonden met God en die ene echte wil noteerden. Je komt dan uit bij tekst 3.

De wil van God is afhankelijk van de mens voor uitvoer. Het gaat niet altijd volgens plan, en dan straft God. Denk aan Sodom en Gomorra. De uitvoer is afhankelijk van de discipline die wij tonen. Het is vreemd dat de wil van een almachtig wezen, niet gewoon gebeurt. Waarom is de mens hiervoor nodig?
Bedenk nu het volgende. Alles is de wil van God. Alle oorlogen, al het leed dat je overkomt, elke nieuwe dag met alle gebeurtenissen. Toch kan de mens afwijken van de wil van God. Als alles de wil van God is, is dit afwijken ook de wil van God? Weet God van te voren dat we fouten maken? Wil God dat we fouten maken? Wellicht is God bezig ons op te voeden. Een mogelijk verklaring voor het feit dat Gods wil niet automatisch realiteit is. Bekijk wel even tekst 6. Vanuit de argumenten hierboven en in tekst 6 is een alternatieve verklaring voor het feit dat de vermeende wil van God niet automatisch realiteit wordt de mogelijkheid dat we te maken hebben met de wil van de mens.

Alles is de wil van God. Hoe zit het met insignificante gebeurtenissen? Zijn die ook de wil van God, of boeit hem dat niet? Iemand snijd je af in het verkeer. Gods wil? Bij de Albert Heijn zijn de kipfilets in de bonus. Gods wil? Je vergeet je tabak, je douche gordijn vertoont een scheur, de buurman zet de muziek iets te hard. Hoe zit het met alle ordinaire objecten die bestaan? De Mac Donalds, die hoogst irritante rode en gele kleuren. De plastic poppetjes in de happy meals. Die clown met de rode pruik. Allemaal Gods wil? Over smaak valt niet te twisten. Het is moeilijk voor te stellen dat een almachtig wezen, zich bekommert om de details van het menselijke leven. Echter, waar legt God de grens? Stel je groeit op als nerd. Is het belangrijk genoeg je een vernedering in de gymles te besparen? Is het belangrijk genoeg net een leraar te doen langslopen, op het moment dat een bully te lunch geld int? Denk eens aan ziekenhuizen en chirurgen. Zij voeren vele complexe operaties uit met risico voor de patiënt. Wiens leven is belangrijk? Bij welke persoon zal de hand van God de hand van de chirurg sturen? Overleeft de nerd, of de bully? Het fotomodel of de wereldverbeteraar? Hindoe of Moslim? Door het leven heen zie je dat goede dingen slechte mensen overkomen, en andersom, maar ook goede dingen goede mensen. Het lijkt volkomen willekeurig. En wellicht, is dat het antwoord. De wil van God in het leven van de mensheid is afwezig. Samenloop van omstandigheden bepaalt wat er gebeurt. Het is de mens die moeite heeft met willekeur, en voor alles, ook de insignificante gebeurtenissen in het eigen leven, een verklaring zoekt en vind, in God.


Conclusie
Het is de mens die de wil van God bedenkt, telkens weer opnieuw, waarbij de inhoud gevormd wordt vanuit lokale factoren. Wij hebben deze wil nodig, om ons bestaan te verklaren en emotionele veiligheid te bieden.


Tegenargument
God is de wijze leraar die ons, wezens met vrije wil, opvoedt. De vele religies en stromingen zijn het gevolg van het lessenplan van God..... Echter, dit betekend automatisch dat je bij tekst 3 uitkomt, en wellicht jouw religie of stroming onwaar is, slechts een les van God.